Skip navigation MENU

Geplaatst op 14-06-2017 in Nieuwsarchief, VO.

Bent u klaar voor de uitslag? Manager VO Mark Wisman over het analyseren van examenresultaten

Het is weer bijna zover, de examenuitslag. Het meest spannend natuurlijk voor de deelnemers die in afwachting zijn of zij geslaagd zijn, maar wellicht net zo spannend voor de docenten en schoolleiding. Wat is de opbrengst van alle inspanningen?

Drukke maar leuke periode
Voor ons is het misschien minder spannend, maar wel een drukke en leuke tijd. In de dagen na de examenuitslag wordt het MMP het meest intensief gebruikt. Het aantal sessies per dag ligt drie tot vier keer hoger dan gedurende de rest van het jaar. Dit vertaalt zich ook naar het aantal telefoontjes en e-mails dat bij support binnen komt. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Eigenlijk kijken wij er naar uit.

Maximale halen uit MMP
In de examenperiode kunnen wij heel veel mensen helpen om het maximale uit MMP te halen. Dat leidt vaak tot verwondering over de inzichten die het geeft of het werk dat het bespaart. Een paar tips en trucs op basis van onze ervaringen leest u hieronder.

Deel de resultaten
Uw collega’s zijn waarschijnlijk net zo nieuwsgierig naar de resultaten als uzelf. Met de MMP Rendementen App maakt u snel en eenvoudige overzichten die veel informatie geven aan bijvoorbeeld docenten van de examenklassen of vaksecties. Enkele voorbeelden zetten wij als bladwijzer voor u klaar.

Reflecteer direct
Door docenten direct te voorzien van relevante overzichten kunnen zij reflecteren op de eigen resultaten. De motivatie hiervoor blijkt het hoogst wanneer de examenuitslag nog top of mind is, maak gebruik van dit momentum! Geef docenten de gelegenheid om eerst zelf te reflecteren en bespreek daarna pas de resultaten in een breder verband zoals de vaksectie of het team.

Plaats de resultaten in context
Is een 6,5 goed? Dat ligt eraan waarmee u het vergelijkt. Bij het ene vak scoort u hiermee tienden hoger dan het landelijke gemiddelde en behoort u tot de besten van Nederland, maar bij andere vakken ligt het andersom. Met de CE Benchmark en Percentielscore per vak biedt het MMP u belangrijke parameters om resultaten in perspectief te plaatsen. Uiteraard kunt u met de MMP Rendementen App ook trendanalyses maken. Een overzicht over bijvoorbeeld de laatste drie jaar geeft doorgaans interessante gespreksstof over of we te maken hebben met een trend of incident.

Leer van elkaar en deel successen
Het ligt voor de hand  om te kijken naar wat niet goed ging. Dat is soms  noodzakelijk, maar minstens zo belangrijk is om te kijken naar wat wel goed ging. Dit geldt zowel voor de individuele docent als voor de vaksectie(s). Iedere school kent immers successen en het is leuker om te veranderen door een ‘good practice’ over te nemen en succes na te streven. De (vermoedelijke) oorzaken, die hierbij naar voren komen voor succes of falen zijn de basis voor verbetering!

Onderzoek voordat u verandert
Hoe logisch sommige vermoedens ook zijn en hoe voor de hand liggend de interventie ook lijkt. Het is absoluut aan te bevelen om de vermoedens eerst te onderzoeken. Dit hoeft heus geen grootschalig wetenschappelijk onderzoek te zijn, maar even de feiten op een rij zetten en de vermoedens staven aan de cijfers leidt regelmatig tot zeer verbaasde reacties en het bijstellen van de beoogde interventies.

Direct aan de slag!?
Om de examenresultaten direct te analyseren staan in de MMP Rendementen App vanaf vrijdag 17 juni een drietal bladwijzers voor u klaar.

Hulp nodig?
Wilt u uw kennis over het MMP opfrissen of samen met een consultant hands-on aan de slag met uw eigen vraagstukken? Neem dan contact met ons op voor training of ondersteuning bij u op locatie.

Ps. Gezien de periode van het jaar is de insteek van deze blog het analyseren van examencijfers. Analyse en reflectie is voor niet-examenklassen/docenten uiteraard net zo belangrijk. De meeste analyses zijn ook mogelijk op basis van het eindcijfer en daarmee ook voor hen bruikbaar.