Skip navigation MENU

Kansengelijkheid

Kansrijk adviseren en plaatsen

Scholen zijn sinds 2016 merkbaar aan de slag gegaan met kansrijk adviseren en plaatsen. Dit betekent dat een deel van de basisscholen hogere en vooral bredere adviezen geeft. Daarnaast plaatsen middelbare scholen leerlingen hoger en aan de bovenkant van dit advies. Dit alles om een onderschatting – en daardoor een negatieve spiraal voor leerlingen – te voorkomen. Maar wat zijn nu de effecten over meerdere jaren?

Zorgwekkende ontwikkeling

Helaas leidt kansrijk plaatsen en adviseren regelmatig tot lagere bovenbouwsuccessen en lagere examenresultaten voor deze leerlingen. Op meerdere scholen komen deze resultaten daardoor zelfs onder de Inspectie normen! Daarom is het belangrijk om te weten welke succes- en risicoprofielen er zijn op school omtrent kansrijk plaatsen en adviseren. Vaak hebben scholen hier zelf ideeën bij, maar wat als we die met data zouden kunnen onderbouwen?

Wil je weten wat de meerjarige effecten zijn van kansrijk adviseren en plaatsen bij jou op school? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek met ons in. Wil je op de hoogte blijven van kansrijk adviseren en plaatsen? Meld je dan aan voor onze serie informatiemails: