Skip navigation MENU

Onderzoek eerst de daadwerkelijke toetsbelasting

Geplaatst op 26-02-2019 in Nieuwsarchief, VO.

Veel scholen zijn bezig met toetsen. Meer formatief toetsen. Onderzoeken van toetsbelasting en minder toetsen. De NRC kopte onlangs  “Trend op scholen: minder toetsen voor een cijfer“. Een terechte ontwikkeling en mooi dat scholen zich willen richten op andere vormen van het meten van onderwijsprestaties.

Toch zien we bij TIG ook een risico. Er zijn ook scholen die niet meer willen toetsen of volledig over willen naar formatief werken. En dat is dan weer een grote, nieuwe verandering. Dat hoeft niet: leer van wat je goed doet en doe dat beter. Zoek uit waar de winst zit, gebruik wat je al hebt. Dat is ook de bedoeling van formatief werken; het kan prima bestaan naast de traditionele toetsgedachte. Het vult elkaar aan.

PTA Analyse en Toetsbelasting in Onderwijs Analyse App
Speciaal voor scholen die kijken naar het toetsen zijn er twee nieuwe functies in de Onderwijs Analyse App. In het scherm Cijfers vind je de PTA Analyse en Toetsbelasting.

Met Toetsbelasting kunnen scholen uitzoeken hoeveel toetsen er worden afgenomen in leerjaren, afdelingen, klassen en vakken. Dat kan voor het huidige leerjaar, je kunt echter ook de historie onderzoeken. Of onderzoek hoeveel toetsen nog gemaakt moeten worden, welke leerlingen een 1 of lager hebben gekregen en toetsen moeten inhalen. Hieronder zie je een voorbeeld van een demoschool. In één oogopslag is duidelijk wat de toetsbelasting is per studie, klas, vak en docent van de hele school. Daarbij is het uiteraard mogelijk om verdiepende analyses te maken en is snel zichtbaar te maken waar de winst zit: waar zou de toetsbelasting voor leerlingen lager kunnen? Met deze overzichten kunnen scholen een kritische blik vellen op hun toetslijnen (bijvoorbeeld het PTA en PTO) en daarmee de toetsbelasting voor leerlingen verlagen.

grafische weergave toetsbelasting

 

Met PTA Analyse is het mogelijk om de voortgang van het PTA te controleren. Na het selecteren van cursusjaar, studie en vak wordt het duidelijk welke cijfers zijn ingevoerd, welke cijfers ontbreken, welke cijfers worden ingehaald en welke cijfers nog moeten worden gehaald. In het onderstaande voorbeeld zie je een overzicht van een havo 5 groep in het examenjaar van een demoschool. Zo geven wij scholen overzicht over de voortgang van leerlingen.

grafische weergave PTA analyse

Heb je nog vragen over de Onderwijs Analyse App of de inzet van de schermen Toetsbelasting en PTA Analyse?

Bel +31 (0) 85 018 51 50 of mail naar info@tignl.eu.