Skip navigation MENU

Wat betekent de doorstroomtoets voor advisering en plaatsing in het VO?

Zoals bekend heeft het Nederlandse primair onderwijs dit schooljaar voor het eerst de doorstroomtoets in groep 8 afgenomen. Vorige maand is de toets bij bijna 100.000 leerlingen afgenomen. Behalve het moment van afname is een groot verschil dat een toetsadvies, dat hoger is dan het voorlopig schooladvies, in principe door de school moet worden overgenomen. Dit kan leiden tot een verschuiving in de advisering en plaatsing van leerlingen op middelbare scholen. Hoe zou dit eruit kunnen gaan zien voor het VO?

Als we kijken naar de gegevens uit een grote steekproef van leerlingen, waarvan we het eindtoetsadvies weten, dan zien we dat de afgelopen jaren het aandeel herzieningen van 8% bij de eerstejaars in ‘16/’17 groeit naar 17% bij de eerstejaars van ‘22/’23. Het aandeel leerlingen dat een hoger advies uit de eindtoets krijgt dan het voorlopige schooladvies maar geen bijgesteld advies krijgt, is slechts iets kleiner geworden in diezelfde tijdsperiode. Dit suggereert dat scholen al vaker basisschooladviezen bijstellen, maar dat er een aanzienlijke groep leerlingen overblijft die door de nieuwe afspraken alsnog een bijgesteld advies gaat krijgen.

Hoe het daadwerkelijk uitpakt met de resultaten van de doorstroomtoets weten we binnenkort. Ook verwachten we over niet al te lange tijd iets te kunnen delen over de langetermijnresultaten van advisering en plaatsing, op basis van een onderzoek van Stichting Cito, waarover we vorige zomer (juli 2023) communiceerden. TIG heeft bijgedragen aan dit onderzoek door een grote steekproef van geanonimiseerde en geaggregeerde data beschikbaar te stellen. 

 Disclaimer: omwille van de leesbaarheid hanteren we ingesleten zegswijze van ‘hoger’ en ‘lager’ schoolniveau, waarbij ook ‘meer theoretisch’ of ‘meer praktisch’ kan worden gelezen.