Skip navigation MENU

Geplaatst op 07-10-2024 in Nieuws.

Nut en noodzaak van data-geïnformeerd werken op school

2“Without data you’re just another person with an opinion”
W. Edwards Deming

Een uitspraak die de spijker op z’n kop slaat. Om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen, zijn inzichten op basis van data onmisbaar. Alleen zo kun je structureel werken aan kwaliteit. Ook in het onderwijs. Maar hoe werk je als school aan een data-geïnformeerde kwaliteitscultuur?

Datacoach

We zien dat analysetools regelmatig geraadpleegd worden door medewerkers op verschillende niveaus binnen de onderwijsorganisatie. Om meer structuur te geven aan data-geïnformeerd werken, worden steeds vaker één of meerdere datacoaches aangesteld. Zij nemen collega’s mee in de mogelijkheden van data-analyse. Ze analyseren beschikbare data en onderzoeken de winst en succes op school. Op basis daarvan denken ze interventies uit, die leiden tot verhoging van de kwaliteit van het onderwijs. Dat doen ze samen met docenten, teamleiders én de schoolleiding.

Van onderbuik naar onderbouwd

Datacoaches geven geen interpretatie aan wat te vinden is in de data. Ze zorgen ervoor dat de eigenaar van de data een interpretatie kan geven. Van onderbuik naar onderbouwd. De omslag naar een data-geïnformeerde cultuur vraagt tijd en aandacht. De datacoach stimuleert dit door te laten zien waar de data vandaan komen en wat erin te vinden is. Het gaat niet om verantwoorden, maar om gezamenlijk context te bepalen bij de cijfers en onderwijsverbetering inzichtelijk te maken.

Wie, wanneer en welk doel?

Er wordt uitgezocht welke analyses en overzichten helpend zijn in de specifieke schoolsituatie en er worden datawerkzaamheden in een kwaliteitskalender vastgelegd. Door na te gaan voor wie, wanneer en met welk doel gemaakte overzichten nodig zijn, breng je het werken aan kwaliteitszorg in cyclus. Zo is werken aan kwaliteitszorg geen toeval meer, maar wordt het ingebed in de hele schoolorganisatie.

Voor scholen waar gewerkt wordt met datacoaches, vraagt dat ook inzet van de schoolleiding. Datacoaches leren deels in hun eigen praktijk. Dit vraagt om afstemming van de mogelijkheden en aanpak. De schoolleiding en datacoaches stemmen samen de werkzaamheden af, brengen hier prioriteit in aan en borgen dat via de kwaliteitskalender.

Ondersteuning vanuit TIG

Vanuit TIG ondersteunen we scholen al jaren bij vraagstukken rondom data-geïnformeerd werken. Naast het leveren van onze bekende producten als de Onderwijs Analyse App, Onderwijs Resultaten App en Coaching Dashboard, zijn we actief op het gebied van training en advisering rondom data-geïnformeerd werken. Zo hebben we bijvoorbeeld inmiddels al meer dan 500 datacoaches opgeleid. Ben je benieuwd naar het verhaal van Parmant Scholen rondom data-geïnformeerd werken? Lees deze dan door op onderstaande ‘lees meer’ button te klikken.

20 december 2024
Sinds schooljaar 2023 – 2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. CitoLab heeft met behulp van onze geaggregeerde en geanoni...
 
3 december 2024
Renske Edel (34) werkt sinds kort bij Scholengemeenschap de Waerdenborch als Adviseur Onderwijs en Kwaliteit. Omdat haar school met TIG’s ...
 
20 augustus 2024
‘Data zijn geen doel op zich, maar een middel om richting te geven aan kwaliteitsverbetering.’ Esther Le Large – Beleidsadviseur, ...