Geplaatst op 20-12-2024 in Nieuws, VO.
Sinds schooljaar 2023 – 2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. CitoLab heeft met behulp van onze geaggregeerde en geanonimiseerde steekproef onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen van deze nieuwe toets. Wat is er veranderd ten opzichte van het oude stelsel en welke gevolgen heeft dit voor de leerlingen?
Leerlingen krijgen in groep 8 aan het eind van de basisschool een advies over de plaatsing van het instroomniveau voor het voortgezet onderwijs. Voorheen werd deze plaatsing ingeschat op basis van het voorlopig schooladvies van de leerkracht en de eindtoets. Leerkrachten bepaalden zelf of ze het advies bij wilden stellen als het toetsadvies daartoe leidde.
Met de komst van de doorstroomtoets sinds het schooljaar 2023 – 2024 is dit veranderd. Hierbij is het verplicht voor leerkrachten om het schooladvies bij te stellen op basis van de uitslag van het toetsadvies. Enkel wanneer een bijstelling niet in het belang van de leerling is, mag de leerkracht hier gemotiveerd van afwijken.
Om de gevolgen van dit stelsel te onderzoeken, is er gekeken naar eerdere ontwikkelingen en cijfers. Er is in kaart gebracht hoeveel leerlingen in het verleden in aanmerking kwamen voor een bijgesteld schooladvies en hoe het hen vervolgens verging.
De eerste resultaten laten zien dat de nieuwe wetgeving naar verwachting zal leiden tot een toename van bijgestelde schooladviezen. Dit lijkt een positieve ontwikkeling, omdat het doorstroomtoets-stelsel hierdoor kan bijdragen aan eerlijkere kansen voor leerlingen bij de overgang naar het voortgezet onderwijs.
Tegelijkertijd wijst het onderzoek uit dat het verplicht bijstellen van het schooladvies ook risico’s met zich meebrengt. Leerlingen met een bijgesteld advies blijken vaker af te stromen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit is een belangrijk aandachtspunt om in de gaten te houden bij de implementatie van de nieuwe regelgeving.
Kort samengevat blijkt uit het onderzoek dat dit beleid waarschijnlijk zal leiden tot meer bijgestelde schooladviezen, wat bijdraagt aan kansengelijkheid in het onderwijs. Tegelijk moet er gewaakt worden voor mogelijke risico’s, zoals een grotere kans op afstroom in het voortgezet onderwijs.
Benieuwd naar het volledige rapport? Deze is te lezen via onderstaande link.
Bekijk het volledige rapport ‘Doorstroom na een bijgesteld schooladvies’ (2024)